Eldre bilder


Når man er interessert i historie, er bilder veldig spennende. Bildene forteller deg masse. Hvordan levde folk før? Hvilke klær gikk de med? Slike spørsmål får man ofte svar på ved å bla gjennom gamle fotoalbum.

Jeg er så heldig at jeg startet å interessere meg for historie relativt tidlig. Dette gir meg mange fordeler. Ofte har man liggende en haug med bilder man arvet etter sine besteforeldre. Problemet er det at når besteforeldrene våre går bort, mister vi også hjelpen til å finne ut hvem, når og hva det er vi ser på bildene. Jeg er derimot veldig heldig. Tre av mine fire besteforeldre lever fortsatt. De kan forklare meg hva det er vi ser på bildene. Da blir det ikke bare slik at jeg har mange bilder liggende, jeg har også historien bak dem.

Bilder er ofte et bra utgangspunkt når man skal snakke med eldre slektninger. Dersom man tar frem et gammelt bilde, husker ofte folk enda mer om hva de har opplevd. Det hele kan ende med at man blir sittende i flere timer å snakke ut i fra noen få bilder. Dette har jeg god erfaring med. Istedenfor å avslutte dagen med å se film på TV, kan tiden brukes til å snakke om gamle dager.

Personlig liker jeg ikke helt og bare sitte og stille spørsmål for så å få svar. Jeg liker å kombinere det med litt diskusjoner, slik at det blir mer en samtale enn et intervju. Bestefar forteller litt om ferieturene han har vært på, og jeg forteller litt om turene jeg har vært på. Samtalen eller intervjuet blir da mye mer interessant syns jeg.

Jeg har nå liggende noen hundre bilder som jeg har scannet. De fleste med navngitte personer eller steder. Scanneren er alltid en god følgesvenn når jeg drar på besøk til slektninger, og som oftest kommer jeg meg hjem med noen flere bilder i ”samlingen”.

Comments (2)

Synnøvejuli 12th, 2010 at 4:13 pm

Her var det mange gode innlegg som har gått meg forbi, men nå skal det leses like ofte som Du skriver - håper jeg da. Du har virkelig tur som har 3 besteforeldre i live jeg startet også tidlig men alle mine besteforeldre rakk å dö för den tid, var bare min morfar som levde da jeg ble födt og jeg var bare 4 år gammel da han döde.

Så husk det eneste vi vet med sikkerhet er at vi skal alle dö. Så gjör som Du har gjort begynn med å snakke med mennesker - arkivalierne finnes forhåpentlig kvar.

Bjartejuli 12th, 2010 at 4:41 pm

Kjekt at du liker det jeg skriver :) Som du sier, så vil vi alle dø en gang. Det som er viktig er å glede seg sammen med folk, så lenge de er her :)

Leave a comment

Your comment